Po czym poznać, że pizza jest smaczna

Ciężko chyba odnaleźć osobę, która nie lubi pizzy. Zróżnicowanie smaków składników i dodatków gwarantuje, że prawie każdy znajdzie coś dobrego. Każdy człowiek ma osobiste upodobania, dlatego też trudno się dziwić, że nie każdą pizzę uznamy za smaczną. Rozbieżność w smaku można także zauważyć nawet kiedy dobieramy identyczne dodatki. Każda pizzeria przygotowuje pizzę zgodnie z swoimi przepisami, tradycją i techniką wypiekania. Z uwagi na to nie za każdym razem, nawet przy zamówieniu pizzy „takiej co zawsze”, ale w innym miejscu, osiągniemy taki sam smak. Co sprawia, że pizza jest doskonała? O tym decyduje kilka czynników w ciągu przygotowania.

Dobre ciasto na pizzę – jak je uzyskać?

Dobre ciasto na pizzę to podstawa smaku. Uzyskanie doskonałej masy jest niestety dużym wzywaniem, jakie stoi przed każdym, kto chce zjeść najlepszą pizzę. Bez względu na to, czy wolimy grubsze czy cieńsze ciasto, pizza musi być sprężysta i chrupka. Pomimo tego, nie może łamać się po upieczeniu. Tym, co sprawia, że ciasto na pizzę jest dobre są trzy składniki. Głównie należy sprawdzić mąkę. Dobrej klasy mąka, czyli o typie o niskiej liczbowej wartości. Im większa wartość (np. w typie 650), tym gorsza jakość mąki. Najlepsze pizzernie używają mąkę włoską o typie równym 00.

Ważnym składnikiem jest też właściwy zaczyn drożdżowy. Konieczne jest w tym przypadku korzystanie z świeżych drożdży. Suche drożdże mają mniejszą wartość, dlatego, kiedy marzymy o najlepszym cieście, lepiej używać dobre składniki. Oprócz tego, zaczyn drożdżowy potrzebuje dorzucenia dopasowanej ilości soli i cukru. Biorąc pod uwagę to, czy wybieramy pizzę na chrupkim czy grubszym cieście, należy dobrać proporcje cukru i soli. Ciasto chrupkie powstaje w wyniku równo wymierzonej proporcji cukru i soli, grubsze – kiedy do ciasta dołączymy nieco mniej soli niż cukru. Każdy zaczyn drożdżowy musi nieco „poodpoczywać”, aby wyrosnąć, a więc to całkiem konieczny element, o jakim nie wolno zapominać.

Aby sprawić, aby pizza wyszła smakowita, należy dodać do ciasta jeden sekretny składnik. To wysokiej klasy oliwa. Ile trzeba wlać oliwy wskazuje przepis, ale pewne jest, że ten produkt nadaje smaku, chrupkości. Czy dodanie tych elementów spowoduje, że pizza okaże się pyszna? Tak! Powinno się też pamiętać, aby porządnie wyrobić ciasto. Zazwyczaj po wyrobieniu powinno być sprężyste, gładkie, a po naciśnięciu, powinno mieć poprzednią formę. Kiedy tak się nie dzieje, trzeba odczekać nieco i pozwolić nadal drożdżom pracować.

Jak można osiągnąć doskonały smak pizzy?

W tej kwestii każdy musi pomyśleć o własnych ulubionych składnikach. Niewątpliwie każdy woli inne składniki, ale niezależnie od tego, jakie składniki wolimy, każdy z nich powinien być świetnej jakości. Najświeższe składniki to zapewnienie jakości i dobrego smaku. Dlatego wybierając pizzerię albo przygotowując pizzę samodzielnie w domu, należy to sprawdzić. Tak samo ważna jest ilość składników. Choć wielu ludzi pragnie rozpieszczać swoje smakowe kubki i dodawać bardzo dużo wybranych składników, dobra pizza ma nie więcej niż 4 składniki. Minimalna ilość składników ma znaczenie pod względem wagi i nadal zapewnia wiele możliwości pod względem smaku. Im większa ilość składników, tym mocniej ciasto jest przygniecione, a przez to może się zapaść i stracić na swojej sprężystości i nie będzie już tak wspaniałe.

Ogromy wpływ na wyborny smak pizzy ma też sam sos. Znakomity sos do pizzy powstaje z passaty pomidorowej. Dlaczego? Puszkowane pomidory albo koncentrat pomidorowy wsiąknie ciasto. Jeśli tak będzie, zbyt mokre ciasto słabo urośnie, źle się wypiecze, a do tego nie będzie kruche. Z sosem nie należy też nie przesadzać i nie kłaść zbyt dużo. Warto go przygotować ciut wcześniej, aby nabrał porządnego aromatu i smaku.

Technika pieczenia pysznej pizzy

Co sprawia, że pizza ma doskonały smak i aromat? Rzecz jasna technika jej pieczenia. W różnych pizzeriach stosowane są w tym celu kamienne piece albo takie opalane drewnem. Niezwykle wysoka temperatura tych pieców powoduje, że pizza piecze się prędko, ciasto jest chrupkie i sprężyste, a składniki wyzwalają swój doskonały smak, nie robiąc się przy tym gumowe czy spalone.

To sprawia, że im większa temperatura podczas pieczenia pizzy, tym korzystniej. Całkiem ciężko sobie wyobrazić instalowanie pieca kamiennego w domu, co sprawia, że zazwyczaj udajemy się do ulubionej pizzerii albo decydujemy się na zamówienie pizzy z dowozem do domu. Co robić jeżeli jednak chcemy przygotować doskonałą pizzę w domu? Sam piekarnik może nie być wystarczające, dlatego da się kupić specjalne kamienie do pieczenia pizzy. Trzeba go ogrzać w piekarniku i na nim upiec swoją najlepszą pizzę.

Najpewniej z domowymi możliwościami nie osiągniemy rezultatu jak z pizzerii, ale będzie on zbliżowny i pizza na pewno będzie miała dobry smak. Za sprawą tego, że kamień pobiera wilgoć ciasta, a tym samym zmniejsza jej czas pieczenia. W ten sposób ciasto jest sprężyste i kruche, a dodane składniki nie tracą na wartości i zapewniają dobry smak.

http://www.pizza-torun.pl

Strona używa cookies
Ok