Co sprawia, że pizza jest idealna

Ciężko chyba odnaleźć osobę, jaka nie przepada za pizzą. Różnorodność dodatków i smaków sprawia, że niemal każdy wybierze coś dobrego. Każdy z nas ma swoje upodobania, ze względu na to ciężko się dziwić, że nie każda pizza będzie najbardziej smakowita. Rozbieżność w smaku można niestety dostrzec nawet kiedy bierzemy takie same dodatki. Każda pizzeria przygotowuje pizzę zgodnie z swoimi przepisami, tradycją czy metodą wypiekania. Z uwagi na to to nie reguła, że, nawet zakupie pizzy „takiej co zawsze”, ale w innej pizzerii, osiągniemy taki sam smak. Która pizza jest smaczna? O tym decyduje kilka czynników w ciągu przygotowania.

Najlepsze ciasto na pizzę – czym się charakteryzuje?

Najlepsze ciasto na pizzę to fundament smaku. Przyrządzenie najlepszej masy jest niestety największym wzywaniem, jakie stoi przed każdym, kto planuje spożyć najlepszą pizzę. Bez względu na to, czy wybieramy grubsze czy cieńsze ciasto, pizza musi być chrupka, a przy tym sprężysta. Mimo to, nie powinna łamać się po upieczeniu. Tym, co sprawia, że ciasto na pizzę jest dobre są 3 składniki. Głównie najlepiej zakupić mąkę. Dobrej jakości mąka, a więc o typie bardzo niskiej wartości liczbowej. Im większa wartość (np. typ 650), tym gorsza jakość mąki. Najlepsze pizzernie wykorzystują włoską mąkę o typie równym 00.

Istotnym elementem jest też dobry zaczyn drożdżowy. Kluczowe jest zastosowanie świeżych drożdży. Suche drożdże są mniej wartościowe, dlatego, gdy zależy nam na najlepszym cieście, warto stosować wysokiej jakości składniki. Obok tego, zaczyn drożdżowy potrzebuje dorzucenia odrobiny cukru i soli. Biorąc pod uwagę to, czy wybieramy pizzę na grubszym lub bardziej chrupkim cieście, trzeba dopasować proporcje cukru i soli. Ciasto chrupkie robi się w wyniku równo wymierzonej proporcji cukru i soli, grubsze – gdy do ciasta dodamy nieco mniej soli niż cukru. Przyrządzony zaczyn drożdżowy musi trochę „poodpoczywać”, aby urosnąć, przez co to bardzo istotny element, o jakim nie należy zapominać.

Żeby sprawić, aby pizza okazała się dobra, najlepiej dodać do ciasta jeszcze wyjątkowy składnik. To wysokiej jakości oliwa. Ile trzeba wlać oliwy wskazuje przepis, jednak pewne jest, że oliwa poprawia smak i dodaje chrupkości. Czy połączenie tych składników spowoduje, że pizza okaże się doskonała? Tak! Należy też pamiętać, aby porządnie wyrobić ciasto. Zwykle po wyrobieniu powinno stać się sprężyste, gładkie, a po naciśnięciu, powinno wrócić do wcześniejszej. Kiedy tak nie będzie, trzeba odłożyć je na trochę oraz pozwolić nadal pracować drożdżom.

Jak można uzyskać doskonały smak pizzy?

W tej kwestii każdy musi skupić się na własnych ulubionych produktach. Niewątpliwie każdy lubi inne składniki, ale bez względu na to, jakie składniki i dodatki wolimy, wszystkie powinny być wysokiej jakości. Tylko świeże składniki to gwarancja jakości i dobrego smaku. Dlatego wybierając pizzerię albo przygotowując pizzę w domu, trzeba to sprawdzić. Równie istotna jest ilość składników. Chociaż wielu ludzi chce oddziaływać na swoje smakowe kubki oraz dodawać bardzo dużo ulubionych składników, najdoskonalsza pizza ma nie więcej niż 4 składniki. Niewielka ilość składników jest istotna pod względem wagi oraz nadal daje mnóstwo możliwości pod względem walorów smakowych. Im większa liczba składników, tym mocniej ciasto jest przygniecione, a więc może się spłaszczyć oraz stracić na swojej sprężystości i nie będzie już tak wspaniałe.

Ogromy wpływ na idealny smak pizzy ma także sam sos. Najlepszy sos do pizzy powstaje z pomodorowej passaty. Pomidory z puszki lub koncentrat pomidorowy wsiąkną w ciasto. Gdy tak będzie, zbyt mokre ciasto słabo urośnie, źle się wypiecze, a do tego utraci kruchość. Z sosem nie warto przesadzać oraz nie stosować za dużo. Dobrze go przygotować trochę wcześniej, żeby nabrał porządnego aromatu i smaku.

Sekret wypiekania dobrej pizzy

Co sprawia, że pizza ma pyszny smak oraz aromat? Rzecz jasna sposób jej wypiekania. W wielu pizzeriach stosowane są w tym celu piece kamienne albo te opalane drewnem. Niezwykle wysoka temperatura tego typu pieców powoduje, że pizza piecze się prędko, ciasto pozostaje sprężyste i chrupkie, a same składniki wyzwalają swój pyszny smak, nie stając się w tym czasie gumowe czy spalone.

To sprawia, że im większa temperatura w ciągu wypiekania pizzy, tym lepiej. Dość trudno sobie wyobrazić montowanie pieca kamiennego w swoim domu, więc często wybieramy się do ulubionej pizzerii albo decydujemy się na zakup pizzy z dostawą do domu. Jak to robić jeśli jednak chcemy przygotować pyszną pizzę w domu? Tylko piekarnik może nie starczyć, dlatego dostępne są do kupienia specjalne kamienie do pieczenia pizzy. Trzeba go nagrzać w piekarniku oraz za jego pomocą upiec właśną dobrą w smaku domową pizzę.

Być może z domowymi możliwościami nie otrzymamy efektu jak z pizzerii, ale będzie on podobny i pizza z pewnością będzie miała wspaniały smak. Zawdzięczamy to temu, że kamień wyciąga z ciasta wilgoć, a więc zmniejsza jej czas pieczenia. W ten sposób ciasto pozostaje sprężyste i kruche, a dodane składniki nie gubią wartości i gwarantują pyszny smak.

http://www.pizza-torun.pl

Strona używa cookies
Ok