Czy istnieje danie, które bez wątpienia uwielbiają wszyscy? Tak – pizza. Popisowy posiłek kuchni włoskiej, znany na całym świecie. Prostota w przeróżnych kompozycjach smakowych, która zależnie od miejsca smakuje inaczej. W ogóle kuchnia włoska jest chyba najsmaczniejszą kuchnią świata. Obywatele Włoch umiejętnie nauczyli się komponować proste i świeże składniki, które razem smakują perfekcyjnie. Radosna Italia oferuje nam nie tylko pizzę, ale także spaghetti, risotto, czy tiramisu. Po prostu smaczne i błyskawiczne w sporządzeniu potrawy, które gromadzą całą rodzinę przy jednym stole. Taki też jest motyw gotowania – przez żołądek do serca najbliższych.

Włosi nie tylko kochają jeść. Kochają spędzać czas z rodziną, debatując i radując się w towarzystwie smacznego jedzenia, które opiera się na miejscowych i naturalnych produktach. Pomidory, bazylia, parmezan – to wszystko jest tam w każdym sklepie i za niewielkie pieniądze. Warzywa i przyprawy uprawiane w palącym słońcu południa smakują doskonale. Nie dziwi zatem fakt że znalazły się w podstawowym menu każdego Włocha. A skąd właściwie wzięła się się kuchnia włoska i jak powstała pizza? Odpowiedź zapewne Cię zaszokuje. Poznaj zatem informacje o początkach pizzy i o znanych daniach kuchni włoskiej. Uważaj, bo możesz poczuć się głodny.

Tradycyjna włoska kuchnia

Powinno się zacząć od tego, że kuchnia włoska jest blisko związana z tradycją poszczególnego regionu. Włosi bardzo szanują swoją tradycję, nie akceptują żadnych ustępstw i w trakcie tworzenia ukochanych dań korzystają z receptur przekazywanych przez lata kolejnym pokoleniom. To właśnie dzięki obyczajowości, umiejętności łączenia dostępnych składników i wykorzystywaniu wysokiej jakości (przeważnie świeżych) wyrobów kuchnia ta zdobyła znaczną popularność i światowe uznanie. W kuchni Włoch nie używa się substytutów – wszystko wytwarzane jest siłą własnych rąk, wedle szczegółowo opisanej receptury. Gotowanie „od serca” powoduje, ze wszystko pachnie i smakuje idealnie. Co jeszcze należy wymienić jako plus kuchni włoskiej? Ewidentnie jej prostotę. Kuchnia ta jest wyjątkowo tania, a wszystko z tego względu, że spora liczba tradycyjnych dań wywodzi się z ubogich regionów. Niegdyś biedni mieszkańcy Włoch używali produktów, które mogli bez problemu dostać. Pomidory, jajka, mąka, bazylia, oliwki – wszystko to pokrywał dzienny budżet, lub uprawiane było samodzielnie. Tymczasem obok samego gotowania, najistotniejsze jest (co celebruje się spożywanie potraw w znacznym towarzystwie bliskich. Włosi uważają, że wspólna konsumpcja ma zbliżać ludzi. Nie ważny jest cena dania, ale sam moment, który spędza się z bliskimi, przy jego spożywaniu. Dla takich okazji człowiek żyje.

Pizza – najsłynniejsze danie całego świata

Czego w pizzy można nie lubić? Kruchego spodu. Dojrzewających w słońcu pomidorów. Rozstapiającego się sera mozzarella, czy aromatycznej bazylii? To podstawowe składniki klasycznej pizzy. Danie to przeżyło wiele modyfikacji. W każdym miejscu smakuje odmiennie. A w jaki sposób to się wszystko zaczęło? Posiłki porównywalne do pizzy sprzedawane były już w starożytnym Rzymie i co ciekawe egzystowały jako środek płatności. płatności. Pizza wielką sławę uzyskała dopiero pod koniec XVIII wieku, gdy to zaczęły powstawać restauracje zwane pizzeriami. Przyciągnęły one monarchę Ferdynanda II Burbona, który wybrał się w podróż do Neapolu, by skosztować serwowanych tam dań. Kilkadziesiąt lat później, w 1889 kucharz Raffaelo Esposito przygotował dla swojej królowej Małgorzaty Sabaudzkiej 3 pizze. Jedna z nich była nowinką, gdyż kucharz dodał do niej niespotykany dotąd składnik – mozzarellę. Królowa polubiła jej smak i od tamtej pory pizza ta jest znana jako „margerita” od imienia królowej. Następnie pizza przybyła do Stanów Zjednoczonych, gdzie została na dobre rozpowszechniana przez włoskich robotników przybywających do Ameryki po tragediach Drugiej Wojny Światowej. Tak oto pizza stała się ukochaną potrawą wszystkich obywateli – od Japończyków po Argentyńczyków.

Jak dobrze znacie włoskie potrawy?

Pizzerie obsługują wszystkich gości, niezależnie od szerokości geograficznej. Pokazuje to ogromną popularność kuchni Włoch. Pizza nie jest przecież ostatnią popularną potrawą tej części świata. Włochy dały też światu takie posiłki jak risotto blanco, spaghetti carbonara , lasagne czy słodkie tiramisu. Kuchnia włoska przeważnie bazuje na naturalnych produktach. Na południu kraju przyrządza się potrawy mączne, a na północy posiłki z ryżu i polenty. Na południu zazwyczaj stosowana jest oliwa, a na północy masło. Nie zapominajmy również, że obok klasycznych dań, Włosi są w stanie nam zaoferować oryginalne produkty, takie jak szynka parmeńska, ser parmezan, trufle, ricotta, wysokogatunkowe oliwy, czy wyborne wino marsala. Jak można nie kochać kuchni tej części globu?

Chciałbyś spróbować prawdziwej włoskiej pizzy w Toruniu? Szukasz pizzerii, która wytwarza włoskie dania według tajemnej formuły. Przygotuj się na głębokie wrażenia smakowe i zarezerwuj stolik w naszej pizzerii: pizza Toruń dowóz gratis

Strona używa cookies
Ok