Systemy maszyn rozlewniczych oraz ich typy w produkcji

nalewarki maszyny rozlewnicze i ich rodzaje

W przedsiębiorstwach przemysłowych, których podstawowym produktem są płyny np. napoje, żele wprowadzenie maszyn rozlewniczych do działalności jest ogromnym krokiem w kierunku poprawy wydajności pracy i zmniejszenia jej kosztów. Automatyzacja procesu: nalewania cieczy sprawdzi się tak samo w przemyśle spożywczym, jak i kosmetycznym i wielu innych typach działalności. Pośród nalewarek znajdziemy wiele typów maszyn, które pozwolą na rozwój produkcji.

Automatyczne nalewarki i nowoczesne maszyny rozlewnicze

Specjalistyczne maszyny rozlewnicze fantastycznie sprawdzają się do pakowania cieczy o odmiennej konsystencji: od produktów rzadkich i gęstych przez produkty lepkie i te, co się strasznie się pienią. Oprócz tego ich ogromną zaletą jest możliwość nalewania do różnych typów opakowań tak samo plastikowych oraz szklanych o wybranych kształtach. Nalewarki mają wśród funkcji wrażliwe czujniki, poprzez które dokładnie dozują produkt. Dzięki temu właściciele linii produkcyjnych nie muszą obawiać się straty produktu. To zauważalnie zwiększa wydajność produkcji.

http://www.nalewarki.net/

Oprócz dokładnej pracy systemu rozlewniczego dozowniki mogą również nalewać produkt do wielu pojemników jednocześnie. Tą metodą znaczna ilość produktu trafia do opakowań w podobnym czasie. Rozmiar pojemników też może różnić się od siebie. Oprócz tego warto zauważyć, że nalewarki posiadają również funkcję dozowania towaru zaczynając od dna pojemnika, w ten sposób dozowanie produktów pieniących się nie spienia ich niepotrzebnie.

Nowoczesne nalewarki funkcjonują bez koniecznej stałej kontroli pracownika. Wystarczy sprawdzać pracę nalewarki zgodnie z odpowiednimi wytycznymi. Prawidłowe programowanie nalewarki zapewnia sukces.

Nowoczesne maszyny rozlewnicze stworzone dla linii produkcyjnych

Na rynku maszyn rozlewniczych jest kilka typów zaawansowanych maszyn z różnymi metodami pracy. Możemy wyróżnić nalewarki próżniowe, ciśnieniowe, wagowe i grawitacyjne. Każda z tych maszyn sprawdzi się w nieprzerwanym udoskonalaniu działań produkcyjnych w przedsiębiorstwie i zwiększaniu efektywności linii produkcyjnej, za pomocą usunięcia najczęstszych pomyłek ludzkich. Wysoka automatyzacja stanowi gwarant wybitnej jakości łączonej z oszczędnością czasu. Poniżej opisujemy bliżej typy maszyn rozlewniczych.

Nalewarki z przepływomierzami

Główną zaletą nalewarek ze specjalnymi przepływomierzami jest ich niesamowita dokładność, której wyniki efektywności nie przekraczają progu 0,5% błędu, to znaczy, że praktycznie nie zdarza się, żeby opakowanie było źle odmierzone albo przeładowane produktem. Specjalne przepływomierze nalewarek robią pomiary strumienia według określonych danych, według typu produktu i odmierzonej ilości w stosunku do opakowania. Tego typu nalewarki stosowane są szczególnie przy żelach, produktach pieniących się i napojach.

Nalewarki  tłokowe

Przy maszynach rozlewniczych tłokowych maszyna dozuje produkt przez tłoki poruszające się|ruszające się} w przeznaczonych do tego cylindrach, a za sprawą ciśnienia produkt jest właściwie nalewany do opakowań. W środku cylindra nalewarki ruchami góra-dół porusza się specjalny tłok wypychający lub zasysający ciecz do dozownika przekazującego produkt prosto do pojemnika.

Nalewarki podciśnieniowe

Podciśnieniowe maszyny rozlewnicze używa  się głównie w branży alkoholowej, gdzie przelewane są ciecze bez zawartości CO2. Nalewarki te ciągną ze zbiornika ciecz pod ciśnieniem niższym od atmosferycznego, by zatrzymać jak najlepsze walory konkretnego produktu. Bardzo istotne jest, by przy użyciu tego typu systemu nalewarek ciecze charakteryzował niewielki stopień lepkości i gęstości, aby praca nalewarki była poprawna.

Nalewarki nadciśnieniowe

Nalewarki nadciśnieniowe były stworzone dla działalności, gdzie rozlewane są napoje gazowane z CO2 w składzie. Wysoka jakość maszyn wytrzymuje ciśnienie powstające w trakcie procesu rozlewania, wobec tego charakteryzuje się ogromnym bezpieczeństwem w pracy z płynami gazowanymi. To istotne, ponieważ cylindry chodzą tam pod ogromnym ciśnieniem, więc potrzebują większej kontroli. Warto dodać, że tego rodzaju nalewarki posiadają zaprojektowane elementy kontrolne, które oceniają zawartość CO2 w rozlewanym napoju. Zazwyczaj tego typu nalewarki stosowane są przy produkcji napojów gazowanych, alkoholu bądź wody gazowanej.

Maszyny rozlewnicze ciśnieniowo-przelewowe

Nalewarki ciśnieniowo-przelewowe zaprojektowane są do pracy głównie w branży chemicznej i spożywczej ze względu na rodzaj obsługiwanych opakowań i rodzaju produktu. Te nalewarki nadają się głównie do płynów rzadkich o co najwyżej średniej kleistości. Dżemy, powidła i zagęszczone sosy mogłyby zaburzyć funkcjonowanie maszyn. Zaprojektowane były one przede wszystkim do pracy z opakowaniami szklanymi lub PET.

To pokazuje, że każda z maszyn ma nieco inne zadania, dlatego by dobrze dobrać maszyny rozlewnicze do swojej branży, nalepiej skorzystać z pomocy fachowców. Autoryzowany sprzedawca maszyn rozlewniczych doradzi jak dobrać właściwe technologie do potrzeb poszczególnych linii produkcyjnych. Duża oferta proponuje oprócz nalewarek także kompletne linie rozlewnicze wyposażone w etykieciarki czy maszyny pakujące.

Strona używa cookies
Ok