Precyzyjne zamykanie produktów tylko z zakręcarkami Zalkin

zakręcarki maszyny pakujące linie pakujące

zakręcarki maszyny pakujące linie pakujące

Zakręcarki do mleka, świeżych soków i wody mineralnej

W sektorze żywieniowym wyjątkowo ważne jest szczelne zamykanie towarów. Po pierwsze – produkt nie wypływa z pojemnika, przykładowo w czasie transportu. Po drugie – o wiele dłużej utrzymuje wspaniały smak i zapach, a to dla Odbiorców jest właściwie decydujące, gdy „przerzucają” przegrody z mnóstwem artykułów (nieraz kilkunastu odmiennych marek). A po trzecie – możemy go naturalnie, dzielić w ten sposób, aby krótko mówiąc nie było go ani zbyt dużo ani zbyt mało. Ogólnie rzecz ujmując zakręcarki, bo takim wyrażeniem nazywa się maszyny zakręcające, na przykład weki oraz butelki, koniecznie muszą realizować niezmiernie dużo rozlicznych kryteriów, ażeby były dopuszczone na potrzeby produkcji. W ostatnich czasach jeszcze bardziej uwypuklono pakowanie towarów bardzo drażliwych, np. świeżego mleka oraz zaprojektowano urządzenia Ultra Clean i aseptyczne. Ich zadaniem jest profesjonalne zamykanie butelek z kilkudniowymi nektarami, przetworami mlecznymi oraz wodą źródlaną.

Jeżeli mamy na uwadze maszyny zakręcające przetwory w rozmaitych pojemnikach, to można wyszczególnić:

Zakręcarkę butelek – w tym przypadku możemy wybrać zakręcarkę rotacyjną, liniową, z jedną głowicą bądź wieżę zamykającą. Takiego typu zamykarki działają idealnie nie tylko w sektorze żywnościowym, ale również sektorze kosmetycznym, spirytusowym i farmakologicznym.

Zakręcarkę słoików – w tym miejscu głowica zakręcarki jest doskonale dobrana na potrzeby typowych pokrywek słoików. Na początku maszyna usuwa nadwyżkę powietrza, zaś zaraz potem zamyka je na zasadzie twist-off.

Zakręcarkę do metalowych puszek – znakomicie się sprawdzają przy zamykaniu krągłych konserw, które zostały wytworzone, np. z aluminium.

Jeżeli planujemy wpasować odpowiednią głowicę, wówczas trzeba brać pod rozwagę zwłaszcza surowiec, z jakiego zrobione jest opakowanie. W takiej sytuacji produkt będzie w optymalnej porcji umieszczony w butelce lub puszce. Zakręcarki zmechanizowane mają niesamowicie trwałą budowę, jaka daje pracownikom bezpieczeństwo. Incydentalnie ulegają uszkodzeniom, jeżeli są fachowo użytkowane i oczyszczane. Zakręcarki to maszyny, których konstrukcja nieprzerwanie „się rozwija”, gdyż w każdej chwili konstruowane są bardziej wymyślne opakowania o rozmiarach innych aniżeli poprzednie.

Selekcja zakręcarek ze względu na rodzaj

Mówiąc w skrócie zakręcarki mamy możliwość rozdzielić na te z jedną głowicą, z wieloma głowicami, maszyny linearne oraz urządzenia do pojemników o malutkich oraz średnich objętościach. Zakręcarki z jedną głowicą możemy tymczasem rozdzielić na bezobsługowe (same ściągają nakrywkę) i półautomatyczne (pokrywkę musimy nałożyć ręcznie). Zamykarki wielogłowicowe, przykładowo kręcące się wokół centralnej osi, zawierają od 3 do 24 głowic oraz mogą spełniać swoje zadanie na liniach produkcyjnych o znacznej produktywności, z pojemnikami niezmiernie czułymi i w takiej sytuacji, gdy w pojemniku towar dotyka końca opakowania. Ostatni rodzaj jest przeznaczony bardziej dla sektora farmaceutycznego i drogeryjnego (do zakręcania nawet wyjątkowo małych ilości produktu). W przypadku maszyn liniowych zakręcanie jest możliwe etapami – kilka bądź kilkanaście głowic jednocześnie zakręca pojemniki z towarem. Kapslownice znakomicie sprawdzą się na potrzeby zamykania wody mineralnej w butelkach PET i butelkowanego piwa. Oczywiście zakrętarki są ogromnie ważnym modułem na linii przerobowej, pomimo że zwyczajnie wymagają w praktyce żadnego dozoru. Dzięki zamykarkom wysokiej jakości wyraźnie powiększa się efektywność produkcji. Zakrętarki mamy możliwość założyć „od zera” (biorąc pod uwagę, m. in. wyrób na potrzeby którego ma być dobrana oraz ilość zakręcanych pojemników w ciągu jednej godziny).

Następne urządzenia użytkowane w toku produkcji

Do pozostałych maszyn, za pomocą których tworzone są całkowite linie wytwórcze, można zaklasyfikować: urządzenia do nanoszenia etykiet, urządzenia do nalewania produktu, dozownice oraz napełniarki, urządzenia do kontroli jakości, maszyny do pakowania i wypakowywania, rozdzielniki i kartoniarki. Wszystkie wymienione urządzenia mamy możliwość zaopatrzyć w dodatkowe opcje, przykładowo w aplikatory kieliszków. Orientacyjny proces produkcji rysuje się nam mniej więcej tak: puste pojemniki wpadają na linię fabryczną, są zliczane i właściwie rozmieszczane. Maszyny do rozlewania produktu zaopatrują przymocowane pojemniki przetworem, natomiast kapslownice zakrywają szyjki należytymi pokrywkami. Zaraz potem dokładnie zamknięte wyroby trafiają, np. do maszyn pakujących na palety. W każdej branży proces wytwarzania będzie rysował się troszkę inaczej, ponieważ jest on zależny od rodzaju artykułu. Zatem na potrzeby kremów są przeznaczone inne rodzaje urządzeń, zaś do spirytusu oraz kolejnych napojów procentowych – inne.

Jeżeli zaintrygował Cię powyższy materiał, wejdź w odnośnik z boku – Zakręcarka butelek – a pewnie odkryjesz to, czego dziś poszukujesz.

Strona używa cookies
Ok