Piwo kraftowe - Maszyny rozlewnicze do piwa - minibrowary

Piwo kraftowe - Maszyny rozlewnicze do piwa - minibrowary

Piwo jest jednym z najbardziej znanych i uwielbianych wśród trunków. Jest kojarzone z miło spędzonymi momentami, nietuzinkowym smakiem oraz stosunkowo dogodną dla nas ceną. Współcześnie na rynku możemy znaleźć tysiące przeróżnych jego rodzai, co sprawia, że często trudno jest się zdecydować, które będzie dla nas odpowiednie. Piwa ciemne, jasne, niskoalkoholowe, bezalkoholowe, pszeniczne czy owocowe, bezlik wyrobów lepszej i gorszej jakości, jak to zdarza się w każdej branży. Ażeby więc odnaleźć najlepszą opcję należałoby wiedzieć coś na temat piwa, jego sposobie produkcji, rodzajach, kosztach, klasie oraz znaczeniu miejsca produkcji. Najpopularniejsze są oczywiśćie browary koncernowe, co oznacza produkcje na bardzo szeroką skale; najczęściej są to napoje o niskiej klasie oraz cenie, gdyż produkcja oraz transport są dużo tańsze niż w przypadku piwa kraftowego, przez wielu nazywanego tym bardziej prestiżowym, finezyjniej warzonym. Czym w takim wypadku jest piwo kraftowe? Określenie to pochodzi od angielskiego słowa „craft”, czyli sztuka rzemiosła. Jak sama nazwa mówi jest to odłam piwa robionego z zaangażowaniem oraz dużą ilością poświęconego czasu. Producentami tego rodzaju piwa są pasjonaci rzemieślnictwa piwnego, dla których jakość i staranność przygotowania jest najważniejsza. Dlaczego? Dlatego, że są to minibrowary, własne browary, rozpowszechniane na wąską skalę, są bardziej niepowtarzalne w swoim smaku i zapachu. Właściciel minibrowaru jest zarazem jego producentem i osobą, która samodzielnie zajmuje się warzeniem. Zdarza się, że ciężko jest zdefiniować piwo kraftowe gdyż nie ma szczegółowych cech jakie powinno ono posiadać. Jednym z bardziej kluczowych elementów odróżniania jest miejsce oraz sposób warzenia. Aby dane piwo mogło być nazwane piwem kraftowym musi być ono produkowane autonomcznie, w warunkach domowych, co łączy się z dbaniem o jakość, a nie ilość. Osoba zajmująca się produkcją piwa kraftowego musi być znany z imienia i nazwiska, a nie być pod zarządem większej firmy, ma być to sztuka, tworzona według jedynej w swoim rodzaju receptury, a nie mechaniczna produkcja na szeroką skale. Nie może on także produkować, więcej niż 4000 hektolitrów w ciągu roku. Prawdziwe piwo kraftowe kosztuje dużo więcej od piwa koncernowego, w sklepie nie znajdziemy takiego piwa w cenie 3 czy 6 złotych, jako że ,,krafty” są bardzo często tworzone z rzadszych i droższych składników. Klienci są gotowi zapłacić nawet ok 20 złotych za mniejsze szukając czegoś odmiennego smakiem od piwa koncernowego. Przy wyborze powinno się jednak uważać, czy producent piwa koncernowego nie wykorzystuje tego określenia kraftu wyłącznie, aby skłonić do zakupu.

W jaki sposób warzyć takie piwo? Wielbiciele sztuki piwnej wiedzą, że jest do tego potrzebny specjalny sprzęt, składniki takie jak: słód, chmiel, drożdże piwowarskie, ekstrakt słodowy oraz niemało czasu i cierpliwości. Sama czynność warzenia zajmuje stosunkowo długo, około pół dnia, natomiast proces fermentowania, aż od 4 do 6 tygodni. Jest wiele etapów procesu produkcji. Po pierwsze, zacieranie, czyli doprowadzanie do odpowiedniej temperatury 65°C zacieru z wody i słodu. Następnie, etap filtracji czyli oddzielenie resztek ziarna od roztworu. Dalej, warzenie, schłodzenie i dodawanie drożdży. Finalnie oczywiście fermentacja, refermentacja i rozlew; gdy zaczynamy dystrybuować duże ilości trunku, lub zacząć prywatny minibrowar niezbędne są maszyny rozlewnicze czy nalewarki. Proces produkcji takiego piwa wydaje się bardzo trudny i jest to prawda, jednak warto pamiętać, że najważniejsza jest motywacja i zaangażowanie. Dla wielbicieli sztuki piwnej jest to tylko przyjemność, dlatego też, piwo kraftowe jest tak wyśmienitej jakości.Stworzenie swojego minibrowaru wymaga założenia działalności gospodarczej i wyboru dogodnej lokalizacji a a także otrzymania koncesji. Dziś sektor minibrowarów szybko się rozwija i prawdopodobnie w najbliższych latach będziemy mogli przyglądać się dalszemu rozkwitowi i piwną rewolucje. Produkowanie tego napoju samemu cały czas jest opłacalna; Koszt wytworzenia pojedynczego piwa waha się w okolicach 2 złotych, w tej sytuacji widzimy, że kosztuje ono mniej niż kupno piwa w sklepie.

Piwo kraftowe, tak jak wszystkie inne ma wiele gatunków w zależności takich czynników jak klasa, struktura, ilość alkoholu, rodzaj fermentacji, stężenie goryczki, barwa. Wyróżnia się piwo górnej fermentacji, trunek jest mocniejszy i bardziej bogaty w smak i aromat, piwo dolnej fermentacji natomiast jest bardziej delikatne. Piwo jasne lub ciemne, w tym wypadku różnica leży w metodzie warzenia i składnikach. Mówi się również o piwach specjalnych, których nie da się zaliczyć do jednej kategorii, jako że cechują się one kombinacjami w zakresie warzenia, dodawania przeróżnych składników. Na charakter trunku ogromny wpływa ma, wcześniej wspomniany słód, tj. podstawowy składnik piwa; to czy jest to słód jęczmienny, pszeniczny czy palony oraz przebieg jego produkcji, jak również sama piana, która jest wykładnikiem jakości.

Jeśli chodzi o piwo kraftowe w Polsce, to jest to jedno z najlepszych na świecie, jednakże wciąż mało popularne, ze względu na to, że piwowarzy wolą inwestować w produkcje niżeli w promowanie swojego towaru, najczęściej jedyną wykorzystywaną reklamą jest marketing szeptany. Konsumenci coraz częściej decydują się kupić mniej, ale lepszej jakości alkoholu za większą cenę, niż wydawać pieniądze na tańsze piwa niskiej jakości.

Maszyny do piwa

 

Strona używa cookies
Ok